Üdvözlünk a Seth.hu-n!
Érezd jól magad!

Van jelentősége a „Seth” névnek?

„A nevek mindazonáltal nem fontosak.”

Seth (Seth könyve)

A „Seth” név felbukkan a Bibliában (Ádám és Éva egyik fiának neveként), az egyiptomi mitológiában, a gnoszticizmus bizonyos irányzataiban és a kabbalában. Seth így nyilatkozik ezekről Az „ismeretlen” valóság című könyvének 2. kötetében:

„Sok mítosz kapcsolódik a nevemhez. Ezek mind a psziché részeit reprezentálják, ahogyan azokat a különféle korokban értették az ember történelmében. E részek a pszichéből vetültek ki eredetileg, ahogyan az kezdte megérteni önmagát, s megszemélyesítette képességeit és jellegzetességeit, ilyen vagy olyan, de valamifajta szuperhősi karaktereket formálva meg, melyekkel aztán megfelelésben tud állni, melyekhez aztán viszonyulni tud a psziché.”

Bár előfordul, hogy eljátszik a „Seth” névvel (lásd az Ez valami New Age-es vallás? részt), Seth szerint sem az ő neve, sem a nevek általában nem bírnak alapvető jelentőséggel. Így fogalmaz az 1973. április 17-i ESP-ülésen:

„Mindegyikőtöktől megkérdem hát: ’Mi a neved?’ Az én nevem névtelen. Nincs nevem. Azért adom meg nektek a Seth nevet, mert ez egy név, ti pedig neveket akartok. Neveket adtok magatoknak..., mert úgy hiszitek, fontosak.

Névtelen a létezésetek. Nem hangtalan, de névtelen. A nevek, melyeket magatokévá tesztek, struktúrák, melyekre imázsotokat aggatjátok... Az, ami vagytok, kimondhatatlan, s egyetlen betű, egyetlen ábécé sem tartalmazhatja. Most mégis szükségetek van szavakra és betűkre, nevekre és tárgyakra. Mágiát akartok, ami megmondaná nektek, hogy mik vagytok.

Úgy hiszitek, nem tudtok beszélni hozzám, hacsak nincs nevem, így hát Seth vagyok... Legkorábbi üléseinktől kezdve azt mondtam Ruburtnak, hogy nevezhet Sethnek. Sosem mondtam: ’A nevem Seth’ (hanem hogy ’Sethnek nevezem magam’ – saját nyomatékom [*]), ugyanis névtelen vagyok. Túl sok identitásom volt már ahhoz, hogy egyetlen néven csüngjek!”

következő

[*] Mármint Rob nyomatéka, aki lejegyezte a Seth-szövegeket, és néha megjegyzéseket is fűzött hozzájuk.

Utolsó frissítés: 2005. 12. 20.© 2003-2023. Seth.hu - Minden jog fenntartva | Szabályzat | Elérhetőség