Üdvözlünk a Seth.hu-n!
Érezd jól magad!

A Seth.hu-ról

Üdvözlünk!

Mikor 2003 novemberében elindítottuk a Seth.hu-t, még mi sem tudtuk, milyen fogadtatásra talál majd az oldal, és vele együtt a munkánk. Mindenki, így a mi életünkben is el kell jönnie egy időszaknak, ami a régi szortírozását és valami új behozatalát hivatott szolgálni. Úgy éreztük, megértünk egy ilyen változásra és e változások következményére.

Visszatekintve az eltelt időre, ami néhány pillanatnak tetszik, elmondhatjuk, hogy valahol mellészaladt ez a szerelvény, és az oldal elveszítette azt, amiért létrejött. Nem Sethtel foglalkozott, hanem minden mással, vagy ha nevesíteni kell, akkor az ezoterikus irodalom olyan vetületeivel, amiket nem tartunk sokra. Sem mondanivalójukban, sem konzisztenciájukban ezek a művek nem közelítik meg azt a minőséget és színvonalat, amit egy olyan homo sapiens, aki nem csak átrohant a Seth-könyveken, hanem megérintette azok mélysége és mondanivalója, attól kezdve joggal elvár egy ilyen témában íródott műtől.

A mérce adott. Jane Roberts és Robert F. Butts élete olyan példa kell, hogy legyen minden reménybeli tanító számára, aki felhatalmazva érzi magát arra, hogy mások spirituális életét befolyásolja.

Olyan légkört szeretnénk a honlapon, amelyben az intellektus és intuíció nem ellenségei egymásnak. Előbbit általában a tudományos megközelítéssel, utóbbit az ezotériával társítják gyakran. Ezek olyan területek mind a mai napig, amelyeken végeláthatatlan vita dúl arról, hogy kié az igazság, noha könnyedén belátható, hogy egyik oldal sem birtokolja azt. Hogy példát is mondjunk, az ezoterikus irodalom úgy emészti fel a fogalmakat, és ad nekik évről évre más jelentést, hogy alig lehet követni. Ezzel párhuzamosan a tudomány mást sem tesz, mint előző elméletekről bizonyítja be, hogy tévesek, majd állít valamit, amiről ugyanúgy bebizonyítja kis idő elteltével, hogy téves. A ma emberének mennyire nevetségesen hangzik, ha valaki azt állítja, hogy Afrikában nem létezhet olyan magas hegy, aminek a csúcsát hó fedi. Pedig az angol Királyi Geográfus Társaság tudósai 1848-ban pontosan ezt állították a Kilimandzsáróról, amikor Krapf és Rebmann beszámolt nekik utazásukról. Ma sincs ez másként, csak nem tekintjük akkora katasztrófának, ha egy tudományos elméletről bizonyosodik be, hogy téves volt. Az elvárások a spirituális dolgokkal szemben viszont annyira magasan vannak, hogy semmilyen tapasztalat vagy bizonyíték nem lehet elég jó. Sajnos nem tudjuk még a helyükön értékelni ezeket az eseményeket.

A Seth.hu egy olyan sziget szeretne lenni ezen a bolygón, ahol nyitottság és széles látókör párosul a kérdésfeltevésekkel, válaszkereséssel és tapasztalatokkal. Mindezt természetesen Sethtel összekapcsolva; hiszen a Seth.hu-t – mint a neve is mutatja – azért hoztuk létre, hogy Seth filozófiájával foglalkozzunk itt. Amennyiben más tapasztalatok, események, olvasmányok, stb. meglátásotok szerint kapcsolódnak Sethhez, természetesen szívesen látjuk őket, de legyen világos a szóban forgó kapcsolat.

Az akkurátus elemzés és a tapasztalatok értelmezése megkívánja, hogy a lehető legpontosabban próbáljuk meg átültetni a szövegeket az eredeti angol nyelvről magyarra. A Magyarországon eddig megjelent fordítások közül közül a Révbíró Tamás-fordításokkal (Seth megszólal, Seth könyve) van a legkevesebb probléma. Bevezetőnek nagyon jók, mert ugyan a fordítások helyenként hiányosak vagy éppen pontatlanok a problémaérzékeny olvasónak, könnyebben olvashatók irodalmizáló stílusuk miatt.

Az oldalunkon lévő fordítások lehet, hogy nem a legmagyarosabbak, viszont megpróbálják a lehető leghűebben visszaadni az eredeti szöveget, ahol kell, lábjegyzetben jelölve a lehetséges fordításokat.

Reméljük, sokan fogjátok örömötöket lelni saját valóságotok kutatásában, és azt szeretnénk, ha egymás partnerei tudnánk lenni ezen az úton. Mindenki előtt nyitva áll a Seth.hu ajtaja, aki betartja a játékszabályokat. Ezek a szabályok nagyon egyszerűek, mintha Occam borotvája igazította volna a fazonját. Ezen a helyen nincs szükség önjelölt tanítókra, és nincs szükség arra sem, hogy az idelátogatónak tele legyen a padlása spirituális tapasztalattal. De a másik megbecsülése, a nézőpontja érvényességének tiszteletben tartása és a tapasztalatok összefüggésbe hozása Seth filozófiájával, valamint a tanulni vágyás elengedhetetlen. Ezek olyan értékek és törekvések, amelyeket szerintünk egy Seth-olvasónak tiszteletben kell tartania, de mint minden esetben, most is nyitottak vagyunk ezen szabályok és értékek, stb. megkérdőjelezésére, ha valaki kétségbe vonja érvényességüket, és képes számunkra meggyőzően érvelni ellenükben.

A végére még szeretnénk, ha mindenki tisztában lenne azzal, hogy a Seth.hu-t saját zsebből és a szabadidőnkben készítjük. Sajnos számunkra is 24 órából áll egy nap, nem tudunk annyit foglalkozni vele, amennyit szeretnénk, ezért ha bármilyen mértékben tudod támogatni az oldalt, akkor azt szívesen vesszük.

Mindenkinek kellemes olvasást és tanulást kívánunk, és reméljük, sokszor találkozunk még egymással!

A Seth.hu-csapat

2005. január 15.

A régi Prológust megtekintheted itt.

Utolsó frissítés: 2005. 12. 20.© 2003-2023. Seth.hu - Minden jog fenntartva | Szabályzat | Elérhetőség